Jak to zrobić!

2002-03-14 09:48
LeWy
0

Jak zrobić takie coś??
Mam sobie napisany programik. I jak teraz taki bajer zrobić:
Jeżeli w pliku ini w katalogu z programem wpiszę linie "Kolor = szary" to żeby po uruchomieniu programu kolor tła był szary albo inny. Chodzi mi po prostu o to żeby czytał dane z INI.

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 10:28
Anonim
0

Jesli piszesz w Delphi to RTFM (a raczej RTFHelp):

Modul IniFiles, klasy TIniFile, TMemIniFile, TCustomIniFile
--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 10:29
Imperior
0

coś w tym stylu

case ini.ReadString('Ustawienia','kolor','') of
szary: form.color:=clSilver;
czerwony: form.color:=clRed;
end;--Delphi 6
Pozdrowienia,
Imperior

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 10:30
Imperior
0

aha a jak nie wiesz jak działają i obsługuje się pliki ini to w artykułach delphi jest art. "INI"--Delphi 6
Pozdrowienia,
Imperior

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 15:05
Sheitar
0

Sprawa jest prosta. Wrzuc do pustej formy Buttona i ColorDialog. Nastepnie dorzuc te procedurki.
Polega to na konwersji koloru do integera przy zapisie, a przy odczycie jest odwrotenie. Nie ma potrzeby pisac dlugich case'ow.... [bez urazy Imperior]

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
Ini: TIniFile;
begin
Ini:=TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName)+'Prog.ini');
if ColorDialog1.Execute then Ini.WriteInteger('Kolory','Tło',Integer(ColorDialog1.Color));
Ini.Free;
end;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
var
Ini: TIniFile;
begin
Ini:=TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName)+'Prog.ini');
Form1.Color:=TColor(Ini.ReadInteger('Kolory','Tło',clBtnFace));
Ini.Free;
end;

MIlego testowania :)-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 22:03
LeWy
0

Sheitar w dniu 14.3.2002 15:5 napisal:
Sprawa jest prosta. Wrzuc do pustej formy Buttona i ColorDialog. Nastepnie dorzuc te procedurki.
&gtPolega to na konwersji koloru do integera przy zapisie, a przy odczycie jest odwrotenie. Nie ma potrzeby pisac dlugich case'ow.... [bez urazy Imperior]
&gt
&gtprocedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
&gtvar
&gt Ini: TIniFile;
&gtbegin
&gtIni:=TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName)+'Prog.ini');
&gtif ColorDialog1.Execute then Ini.WriteInteger('Kolory','Tło',Integer(ColorDialog1.Color));
&gtIni.Free;
>end;
&gt
&gtprocedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
&gtvar
&gt Ini: TIniFile;
&gtbegin
&gtIni:=TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName)+'Prog.ini');
&gtForm1.Color:=TColor(Ini.ReadInteger('Kolory','Tło',clBtnFace));
&gtIni.Free;
>end;
&gt
&gtMIlego testowania :)
&gt
&gt--
&gt-----[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

tHx

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0