Okno na START :)))

0

ej, jak zrobic takie okienko z logo aplikacji czy jakos tam które wyświetla sie na początku, podczas urchamiania aplikacji?--Vroc

0

Chodzi ci o cos takiegi jak w produktach microsoftu czy chociazby delphi ??
Jezeli tak to proponuje :
Na samym poczatku uruchamiania narysowac na pulpicie bitmape , odczekac kilka sekund , odswiezyc pulpit (zeby rysunek znikl) i pokazac forme.
Jezeli chodzi ci o cos innego to sorki.--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
Delphi 6

0

Wstawiasz TImage na form2 i dajesz ją na visible := true; w form1.dajesz aby jej nie pokazywał tylko wypełniał jakieś procedury i dopiero wtedy form1.show a co do form2.close; :)

0

albo daj forme przezroczysta , z imagem , timera ktory zamknie forme na koniec a w OnClose daj Form2.show -&gt czyli juz ta gluwna
--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
Delphi 6

0

Robisz to tak:

  1. Dodajesz to swojej aplikacji nowa forme i zapisujesz jak jako np. Splash [takie okienko z logo nazywa sie Splash Screen], a forme nazywasz np. SplashForm;
  2. Ustawiasz tam Image [ze swoim logo], Timerka [Interval np. 5000, i Enabled na True, w OnTimer wstawisz "Close;"], Position formy oczywiscie na poScreenCenter;
  3. Wchodzisz w Project-&gtView Source i troche trzeba tu zmienic, aby bylo mniej wiecej tak:

program Test;

uses
Forms,
Main in 'Main.pas' {MainForm},

  • ewentualnie inne formy jakie masz w programie
    Splash in 'Splash.pas' {SplashForm};

{$R *.res}

begin
Application.Initialize;
Application.CreateForm(TSplashForm, SplashForm);
SplashForm.ShowModal;
SplashForm.Free;
Application.CreateForm(TMainForm, MainForm);

  • i rzeszta form, ktore sa AutoCreate
    Application.Run;
    end.

Wydaje mi sie ze to powinno byc tak {hello} --sys:> logout....

0

Jeśli chodzi o to aby forma była wyświetlana taki czas jaki potrzebuje na stworzenie głownego okna programu to Sheitar ma rację (jeśli ten kodzik nie działa to na stronach Borlanda w dziale proady szukaj Winieta programu).

0

Ja to zrobilem tak:

program MojProgram;

uses
Forms,
Windows,
Main in 'Main.pas' {FrmMain},
Splash in 'Splash.pas' {SplashScreen},
StatsLosowania in 'StatsLosowania.pas' {Form1};

{$R *.res}

begin
SplashScreen := TSplashScreen.Create(Application);
try
SplashScreen.Show ;
Application.Initialize;
SplashScreen.Update ;
Application.CreateForm(TFrmMain, FrmMain);
FrmMain.Show ;
SplashScreen.Hide ;
finally
SplashScreen.Free ;
end ;
Application.Run;
end.

Pozdrawiam {hello}
--LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

jenkuje, wyproboje propozycje. takiego SplashSreena to ja zrobilem, ale jego dzialanie pominmy milczeniem... {wstyd} --Vroc

0

ten kod Vroc sprawia ze SplashScreen jest wyswietlany tak dlugo, jak dlugo Uruchamia sie twoj program, jesli wczytuje jakies dane podczas uruchamiania, to jest dobre, ale jesli tylko sie uruchamia, to mozesz dodac delay'a :)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0