Głupie pytanie (zaogrąglenie);

0

Jak zaokrąglić (nie odciąć) zmienną extended a potem zkonwertować ją na interger..

Please o odpowiedz szybko.

Dzięki :) {browar}--Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

Chyba
y:=Round(x);--Pawel

Delphi6

0

Aha, zwroc tez uwage na SetRoundMode z modulu MAth
type TFPURoundingMode = (rmNearest, rmDown, rmUp, rmTruncate);
function SetRoundMode(const RoundMode: TFPURoundingMode): TFPURoundingMode;

Description

Call SetRoundingMode to specify how the FPU handles rounding issues. The rounding mode can be any of the following values:

Value Meaning

rmNearest Rounds to the closest value.
rmDown Rounds toward negative infinity.
rmUp Rounds toward positive infinity.
rmTruncate Truncates the value, rounding positive numbers down and negative numbers up.--Pawel

Delphi6

0

Hehe Dzięki pq NIE MA jak to pomoc Delphi :)))

--
Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

Kurde skad pq i LKS tyle wiedza?? hmm... --Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @LL====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--

0

RFL napisał:
Kurde skad pq i LKS tyle wiedza?? hmm...

Nie wiem jak LKS, ale ja jak widac powyzej - glownie z helpu Delphi. No i jeszcze 2 ksiazki i troche z MSDNu. Nic nadzwyczajnego. {hello} --Pawel

Delphi6

0

a ja to wcale duzo nie wiem :)
a to co wiem to jest to z serwisu 4programmers i helpu :)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1