Poruszanie kursora tekstowego w PMODE

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-10 15:08
W2K
0

Witam,

Piszę swojego OS'a i i szukam sposobu na poruszanie kursora kekstowego. W RMODE to nic trudnego... int 10h i już. A jak to zrobić w PMODE ? Domyślam sie że trzeba zapisać odpowiednią pozycję do portu karty graficznej... jednak nie mogę znaleźć nic na temet, który to port.
Pozdrawiam,
W2K

Pozostało 580 znaków

2006-09-10 22:40
0

Dla konsoli 80x25
csr_y - wsp. y
csr_x - wsp. x

void move_csr(void)
{
 unsigned temp;
 temp = csr_y * 80 + csr_x;
 outportb(0x3D4, 14);
 outportb(0x3D5, temp >> 8);
 outportb(0x3D4, 15);
 outportb(0x3D5, temp);
}

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 10:03
0

milyges: http://4programmers.net/C/FAQ/jak_przesuwac_kursor_tekstowy_w_PMODE
popraw, jesli masz cos do dodania :)


Linuksa, czy innego Uniksa, można opisać za pomocą logiki boolowskiej a nie za pomocą prawdopodobieństwa.

'System szesnastkowy jest wspaniały! W skali od 1 do 10 daję mu E'

extreme safety for Ubuntu:
sudo echo -e 'Defaults targetpw\nDefaults timestamp_timeout=0' >> /etc/sudoers

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0