Systen Operacyjny...cd

0

witam.....tak znowu ten temat....

wyder pisał że chce napisać system operacyjny...ja bym się dołączył....
chciał pomysły...a wiec mam myśl...

xml...
system wpierający xml <ort><ort>odpocządku </ort></ort>do końca....
może sądzicie że to głupie, ale xml stał się standardem i mnogość technologi opartych o xml jest wielka.
Chodzi konkretnie o podzielenie plików xml według ich formatów/technol/systemów czy jak wy to nazywacie. Każdy format wykonany jest przez określony program bądz skrypt. Tego mi brakuje w xml'u - jak zapisuje jakiś plik w stworzonym przez siebie formacie(do programu czy strony) w przeglądarce IE zawasze pokazywany jest sam kod(chyba że dodam style, ale nie chodzi mi o to). Mogło by to być użyteczne w biurach i firmach. Xml'a można by też użyć do tworzenia programów dla tego systemu - stworzyć format, w którym zawarte byłyby elementy xul(jako formularza apliakacji) oraz skrypt (np. php).

Co do tworzenia Systemu - interfejs (na razie działał pod dosem) kiedyś zrobiłem. Można było by go stworzyć też w oparciu o xul. Tyle że trzeba my <ort><ort>napocządku </ort></ort>napisać interpretator tegóż formatu.
Miałem przedtem problem z myszą, jak ją w assemblerze używać ??? Przyciski i ruch myszy.

Nie wiem w sumie nic o fundamentach systemu, mógłby mi to ktoś opisać. Dlatego też sam nie biorę się za system operacyjny.

Jeszcze jedna sprawa - jak zrobić aby system był kompatybilny z Windowsem i/lub Linuxem ??

PS. A nie da się użyć fundamentów Linux'a ?? Jak się da to ja ??

proszę napiszcie coś mądrego !! zero kpin i wyzwisk

0

system wpierający xml odpocządku do końca....

fajnie to brzmi ;P

Tego mi brakuje w xml'u - jak zapisuje jakiś plik w stworzonym przez siebie formacie(do programu czy strony) w przeglądarce IE zawasze pokazywany jest sam kod(chyba że dodam style, ale nie chodzi mi o to).

IE miałby wiedzieć co miałeś na myśli tworząc plik XML? Każda osoba na świecie może wykorzystać XML na własny sposób i nie ma szans aby IE dokładnie wiedział co z tym zrobić :-[ .

Mogło by to być użyteczne w biurach i firmach. Xml'a można by też użyć do tworzenia programów dla tego systemu - stworzyć format, w którym zawarte byłyby elementy xul(jako formularza apliakacji) oraz skrypt (np. php).

Plik XML wcale nie musi zawierać interface'u użytkownika, może służyć nawet jako config w programie lub sam dokument.

Ciekawie brzmi możliwość budowania UI za pomocą XML, tylko po co? W dobie wizualnie tworzonych aplikacji wszystko tworzy się automatycznie.

PS. A nie da się użyć fundamentów Linux'a ?? Jak się da to ja ??

Ta czynność nazywa się tworzeniem własnej dystrybucji :p. Trzeba by było poszukać dokładnego info w sieci

0

hmm jak dla mnie to pomysl taki sobie :| po pierwsze parsowanie XML'a byloby <ort>zawolne </ort>do skomplikowanych aplikacji. Zamiast xml'a lepiej chyba wbudowac maszyne wirtualna javy :P

0

http://4programmers.net/download.php?id=1677

jak fajnie jest niekiedy popatrzeć co jest w zasobach 4p.
lol, przeczytaj sobie ten kurs i jeżeli stwierdzisz, że rzeczy o których w nim mowa nie znałeś przed jego lekturą to dam Ci dobrą radę: nie bierz się za to!

0

Może również własny odpowiednik java?

0

Ciekawie brzmi możliwość budowania UI za pomocą XML, tylko po co? W dobie wizualnie tworzonych aplikacji wszystko tworzy się automatycznie.

Wykorzystuje to: Mozilla (XUL), KDE ma taką opcję, GNOME też, Longhorn i XAML...

0

Ludzie, kiedy skończą się te żałosne teksty z systemami operacyjnymi. Porywać się z motyką na słońce - weźcie zróbcie choć jeden porządny driver do byle jakiego urządzenia i przestańcie wygłaszać teksty tak jak w niektórych książkach: co to ja nie mogę, popatrzcie jaki ja jestem mądry, na taki pomysł jeszcze nikt nie wpadł itd...

0

Napisanie czegoś porównywalnego z Doom III jest trudniejsze.

Pisanie OS jest tak trudne jak wersji 32-bitowej Wolfenstein 3d bliskiej orginałowi.

// pisałeś jedno albo drugie? - ŁF

0

to mit :P
zalezy o jakim os'ie mowa, jezeli ktos chce napisac cos w stylu dos'a to wystarczy dobra znajomosc assemblera i wcale nie jest to takie skomplikowane. w przypadku 32 bitow problem stanowią zaawansowane technologie jak wątki (tasks), ochrona pamieci, stronicowanie reszta jest podobna jak w rmode

0

w przypadku 32 bitow problem stanowią zaawansowane technologie jak wątki (tasks), ochrona pamieci, stronicowanie reszta jest podobna jak w rmode

ponoć DOS 7.0 juz jest 32 bitowy, zresztą sterownik himem.sys pozwalał przecież na stronicowanie pamięci, bo przecież było to ponad 1 MB.

0

no fakt tam byly mechanizmy jak xms czy ems ale i tak z pmode to sie nie moglo rownac :P

// to skorzystaj z przerwań :-P - ŁF

0

Wyder napisał kiedyś przykład kodu, który jest potrzebny do napisania własnej wersji libc.a, ale system operacyjny można napisać w ASM.
Poza tym, NASM jako cross-compiler nadaje się do pisania programów na własny OS. Gdy one korzystają z innego formatu aplikacji, można napisać konwerter z formatu bin.
W takich językach jak pascal lub C można napisać część kernela, ale np. bootloader może być tylko w ASM. Tak może wyglądać przykładowy bootloader:

[bits 16]
[org 07c00h]

start:
	jmp short reset_drive
	nop
	times 0x3B db 0

gdt_desc:
	db gdt_end - gdt
	dw gdt

gdt:
gdt_null:
	dd 0
	dd 0
gdt_code:
	dw 0ffffh
	dw 0
	db 0
	db 10011010b
	db 11001111b
	db 0
gdt_data:
	dw 0ffffh
	dw 0
	db 0
	db 10010010b
	db 11001111b
	db 0
gdt_end:

reset_drive:
	xor ax,ax
	int 13h
	cmp ah,0
	jnz reset_drive
	xor ax,ax
	mov es,ax
	mov bx,01000h
	mov ax,0201h
	mov cx,02h
	mov dh,0
	pusha
	int 13h
	popa
	cmp ah,0
	jnz reset_drive

	xor ax,ax
	mov ds,ax
	lgdt [gdt_desc]
	cli
	mov eax,cr0
	or eax,1
	mov cr0,eax
	jmp 08h:start32
[BITS 32]
start32:
	mov ax,08h
	mov ds,ax
	mov ss,ax
	mov esp,090000h
	jmp 08h:01000h

times 510-($-$$) db 0
dw 0AA55h
0

kurs_os.zip
B-| [glowa] Ten cyberkid B-| ma pecha... Mam gruba Nasma DJGPP I VPC 2004 Far far far

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1