Skrypt uruchamiający kolejno submoduły

0

Hej,
Mam projekt składający się z kilku submodułów, i zastanawiam się czy jest to wykonalne, napisać taki skrypt który wykonywałby np 3 polecenia:
gradle clean
gradle build
gradle bootRun

dla każdego z submodułów, z zależnością, że dopiero kiedy skończy wszystko dla jednego to uruchomia dla następnego. Mam kilkanaście modułów i fajnie byłoby trochę zautomatyzować proces stawiania aplikacji, ale nie bardzo mi to wychodzi :D

1

Jak ja rozumiem słowo "moduł", to jest nie tylko "jedna sztuka" oprogramowania, ale są jakieś (stabilne) powiązania, moduł coś potrzebuje, coś udostępnia. Moduły nie są samotną wyspą.

W moim myśleniu sama sekwencja uruchomienia w systemie, shellu, to za mało. Trzeba jeszcze powiązać, w sposób oczywiście specyficzny dla języka i rodzaju projektu.
Używasz słowa "submoduł", więc nasuwa się pytanie o "main".

Co to za projekt?

1

Ufff, jestem po kawie.

Więc skoro mowa o mikroserwisach, są przeznaczone go tego narzędzia, do "management" czy "orchestration" czy jeszcze inne słowa kluczowe.
Jest Kubernetes (czy musi używać Dockera, nie wiem), JLupin o którym czytam
https://koziolekweb.pl/tag/jlupin/
Zapraszamy @Koziołek

Ja co do uS jestem jak na razie wiernym kibicem, jakieś HelloWorld to się nie liczy, zresztą jeden uS to żaden uS.
Tym niemniej wydaje mi się, że użycie w Twoim projekcie dedykowanego narzędzia do takich uS, nauczenie się go, to dobry kierunek. Ciągle sobie obiecuję zrobić taką rzecz jak Ty.
Nie wiem, które narzędzie zarządzania jest optymalne dla małych eksperymentów

Prosimy doświadczonych kolegów o włączenie się !

0
jatylkonachwile napisał(a):

Mam projekt składający się z kilku submodułów, i zastanawiam się czy jest to wykonalne, napisać taki skrypt który wykonywałby np 3 polecenia:

Zawsze można napisać skrypt w Bashu. Ale to jest rozwiązanie na szybko do celów developerskich

W jednym z moich projektów hobbistycznych linia kompilująca i testująca wszystko wyglądała:

sbt re/scalafix re/test:scalafix re/it:scalafix &&
sbt re/scalafmtSbt re/scalafmt re/test:scalafmt re/it:scalafmt &&
sbt clean re/compile re/test:compile re/it:compile re/test &&
sbt coverage reJS/test reJVM/test reJS/it:test reJVM/it:test coverageReport &&
sbt coverageAggregate &&
sbt scalastyle test:scalastyle it:scalastyle &&
sbt scapegoat cpd stats

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1