Wyznaczenie prostej w układzie kartezjańskim x, y, z

0

Witam. Staram się napisać prymitywną grę w 3d i mam mały problem z kamerą. Nie bardzo wiem jak wyznaczyć ogólne równanie prostej w układzie x, y, z. Otóż posiadam dwa punkty A i B oraz wektor AB łatwa sprawa :) I teraz jak wyznaczyć tą prostą? Pytanie może i łatwe ale nie mogę sobie z tym poradzić. W układzie XY to pestka. Szukałem trochę na necie ale nie mogłem nic znaleźć ;/ Proszę o pomoc z góry dziękuje :)

1

ogólny wzór na prostą w przestrzeni o dowolnym wymiarze to:
\vec r \times \vec a = \vec b
gdzie \vec r to wektor wskazujący na punkt na prostej, a wektory \vec a i \vec b to stałe parametry opisujące prostą.
Na wiki można to znaleźć.

2

Prościej wygląda równanie w postaci parametrycznej. f(t) = A + t(B-A) Punkty A i B leżą na prostej, t jest liczbą rzeczywistą.

0

Może przedstawie mój problem graficznie. Muszę znaleźć punkt C. Posiadam punkty A i B.

1

sqrt(x*x+y*y+z*z)?
Strasznie w tym paincie bazgrolisz :I

1

Może to Ci pomorze

2

Ax + By + Cz = D

(x - x1)/(x2 - x1) = (y - y1)/(y2 - y1) = (z - z1)/(z2 - z1)

Często przedstawia się to w formie:

(x - x1)/a = (y - y1)/b = (z - z1)/c = t

x = at + x1
y = bt + y1
z = ct + z1

Pisane z pociągu, w domu mogę rozpisać się bardziej. Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem.

1

http://bit.ly/Tfe3Ck pierwsze 3 linki opisują krok po kroku.

0

Okej dzięki wielkie wszystkim za pomoc już to troszeczkę ogarniam :)

0
SharpShooter napisał(a):

Witam. Staram się napisać prymitywną grę w 3d i mam mały problem z kamerą. Nie bardzo wiem jak wyznaczyć ogólne równanie prostej w układzie x, y, z. Otóż posiadam dwa punkty A i B oraz wektor AB łatwa sprawa :) I teraz jak wyznaczyć tą prostą? Pytanie może i łatwe ale nie mogę sobie z tym poradzić. W układzie XY to pestka. Szukałem trochę na necie ale nie mogłem nic znaleźć ;/ Proszę o pomoc z góry dziękuje :)

masz: A, B i u = AB, zatem prosta to:

r = r0 + u.t, t - dowolna liczba

r0 = A, albo B.
r = (x,y,z); oczywista.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1