Jak obliczyc ile materialu jest na rolce.

0

Hey
Czy majac takie dane:

  • obwod zewnetrzny pelnej rolki -> 700mm
  • obwod wewnetrzny (zawsze ten sam) -> 300mm
  • promien rolki -> 71mm

wiedzac ze na pelnej rolce jest 85 metrow (85000mm), da sie policzyc ile bedzie materialu jezeli promien bedzie wynosil powiedzmy 35mm (bez mierzenia kolejny raz obwodu zewnetrznego rolki?) bo tak dumam i nie wiem czy to realne

0

Twoje pytanie jest o algorytm, nie o php, więc przenoszę

0

Policz objętość (wystarczy powierzchnia podstawy)

0

_13th_Dragon, ale jak skoro nie znamy grubosci materialow, ani ilosci nawojow na rolce. mamy tylko: promien nawoju. nawoj na koncu rolki, nawoj na poczatku rolki oraz calkowita ilosc metrow(milimetrow) nawoju na rolce gdy jest nowa/nieuzyta

0

no tak, tylko material jest nawiniety na pusta rolke, i co nam da obliczenie objetosci skoro nie bedziemy znac ilosci materialu?

2

@ensim ty tak poważnie? o_O

  1. Policz jaką objętość ma cała rolka razem z tą pustą cześcią w środku
  2. Policz jaką objętość ma ta pusta przestrzeń
    Voila, wiesz jaką objętość ma cała pełna rolka. (poprzez odjęcie dwóch wartości powyżej)
    Teraz podziel sobie objętość przez długość rolki i voila, dostajesz przelicznik który na podstawie objętości pozwoli ci stwierdzić jaka jest długość materiału na rolce. (ta magiczna wartość nazywana jest też czasem średnim polem powierzchni kawałka rolki ;]) Wystarczy podzielić aktualną objętość przez tą stałą ;]

Obliczanie objętości rolki "zużytej" wykonujesz analogicznie jak powyżej -> odejmując objętość pustej przestrzeni od aktualnej objętości rolki.

Przecież to jest zadanie na poziomie szkoły podstawowej, zaraz jak się dzieci nauczą jak liczyć objętość...

0

Shalom dzięki - no niestety moja szkoła jakakolwiek zakończyła się naście lat temu więc pewnych rzeczy (większości:P) się zapomniało.

0
ensim napisał(a):

Hey
Czy majac takie dane:

  • obwod zewnetrzny pelnej rolki -> 700mm
  • obwod wewnetrzny (zawsze ten sam) -> 300mm
    - promien rolki -> 71mm

Promień rolki czy szerokość rolki ;)

ensim napisał(a):

jezeli promien bedzie wynosil powiedzmy 35mm

Zjedziesz poniżej promienia wewnętrzenej (pustej) rozlki ze zużyciem materiału? Promień wewnętrznej rolki to r= obwód / (2 * pi) czyli tak by wychodziło, że to r = 300 / (2 * 3.14) czyli około 47.77 mm

0

ile_materialu_jest_na_rolce=metrow_na_pelnej_rolce*((aktualny_promien_rolki*2*π)^2-obwod_wewnetrzny^2)/(obwod_zewnetrzny^2-obwod_wewnetrzny^2)

0

dzieki za pomocną dłoń
tak to wykombinowałem, dobrze będzie?

 
// obliczam co mi potrzebne czyli cala rolka
	$data_core = round($_POST['new_core']/2, 1);                       // promien pustej rury
	$data_full = $_POST['new_full'];                                           // promien materialu na pelnej rolce
	$full_kwad = ($data_core+$data_full)*($data_core+$data_full); // kwadrat pelnej rolki
	$number_pi = pi();                                                             // liczba pi
	$full_roll = round($number_pi*$full_kwad*1, 1);                       // pi * r2 * h = 100% naszej rolki
// obliczam objetosc pustej rolki
	$core_kwad = $data_core*$data_core;                                 // kwadrat pustej rolki
	$core_roll = round($number_pi*$core_kwad*1, 1);                  // objetosc pustej rolki
// obliczam objetosc czesciowej rolki
	$half_roll = $_POST['new_curr'];                                           // obecny promien rolki
	$half_kwad = ($data_core+$half_roll)*($data_core+$half_roll);  // kwadrat obecnej rolki
	$half_roll = round($number_pi*$half_kwad*1, 1);                    // objetosc czesciowej rolki
	$pelna_rolka = $full_roll-$core_roll;                                       // pelna rolka bez pustej rury
	$czesc_rolka = $half_roll-$core_roll;                                     // czesciowa rolka bez pustej rury
// obliczamy jakim procentem jednej liczby jest druga liczba
	$procent = round(($czesc_rolka*100)/$pelna_rolka, 1);           // jakim % calosci jest cześć rolki
	//$procent = round($procent, 1);                                 
	$full_metr = $_POST['new_metr'];                                        // pelna ilosc metrow na rolce
	$metry = ($procent*$full_metr)/100;                                    // ilosc metrow na rolce czesciowej 
0

moze my sie z mysleniem rozjezdzamy:

  1. co jest bledne w moich obliczeniach?
  2. mowiac o wzorze: ile_materialu_jest_na_rolce=metrow_na_pelnej_rolce*((aktualny_promien_rolki2π-obwod_wewnetrzny)/(obwod_zewnetrzny-obwod_wewnetrzny))^2
    uswiadomcie mnie ze dobrze rozumiem:
    • metrow_na_pelnej rolce (nawoj materialu na rurze), przykladowo 85 metrow
    • aktualny_promien_rolki (pusta rura + nawij na rolce), prykladowo 9,7cm
    • obwod_zewnetrzny (ilosc cm jaki ma ostatni nawoj materialu na rolce - tej na zewnatrz na nowej rolce 2piR (R=promien gilza+promien materialu czyli 9,7cm)
    • obwod_wewnetrzny (ilosc sm jaki ma pierwszy nawoj materialu na rolce 2piZ (Z= promien gilzy czyli np tam 4,7cm)

zgadza sie, bo moze ja jakies bledne dane podstawiam?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1