Rozwiąż sudoku

Odpowiedz Nowy wątek
2013-05-31 18:44
0

Mam do napisania program, który rozwiązuje sudoku. Moim problemem jest fakt, że dopiero zaczynam przygodę z programowaniem, a już zostałam rzucona na głęboką wodę. Wszystko ma być zrobione prostymi rozwiązaniami i wchodzi w grę tylko c ++, ewentualnie c. Proszę o jakąś pomoc, nakierowanie itp. Będę dozgonnie wdzięczna

Pozostało 580 znaków

2013-05-31 18:54
0

Oczywiście uprzednio poświęciłaś kilka godzin czasu na szukanie rozwiązania we własnym zakresie (Google), i NIC nie odnalazłaś? :|


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2013-05-31 18:54

Pozostało 580 znaków

2013-05-31 18:57

Najbardziej oczywiste rozwiązanie? Rekurencja z powrotami.
BTW mamy czerwiec. Oczywiście czerwiec to jest zwykle początek semestru...


Non nascuntur sed fiunt christiani :)
Nie masz kłopotów? Kup komputer...

[Na pw przyjmuje tylko zlecenia. Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie]
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2013-05-31 18:57

Pozostało 580 znaków

2013-05-31 18:59
0
Patryk27 napisał(a):

Oczywiście uprzednio poświęciłaś kilka godzin czasu na szukanie rozwiązania we własnym zakresie (Google), i NIC nie odnalazłaś? :|

Oczywiście, że znalazłam, ale znalezione przeze mnie rozwiązania są albo w c# albo tak zagmatwane, że nie umiem ich ogranąć

Pozostało 580 znaków

2013-05-31 19:00
gosc232
0

sam poświęciłem na to kiedyś trochę czas bo warto się tego nauczyć by zrozumieć rekurencję. Pisanie sudoku jest bardzo ciekawe gdy wie się jak działa rekurencja.

Pozostało 580 znaków

2013-05-31 19:02
0
Shalom napisał(a):

BTW mamy czerwiec. Oczywiście czerwiec to jest zwykle początek semestru...

Miałam może z 15 godzin programowania, na których mało co przerobiliśmy. Zaczynamy od totalnego zera, tj. pobieranie wartości z klawiatury, krótkie pętle i proste warunki

Znaczy że miałaś cały semestr programowania... A że studia to nie podstawówka to "niestety" trzeba się w ich czasie uczyć samodzielnie. - Shalom 2013-05-31 19:49

Pozostało 580 znaków

2013-06-01 01:49
0

Wymęczyłam, napisałam :)
Ale program potrzebuje jeszcze małych poprawek. Nie bardzo się orientuje jak zamieć printf itd na cout.... Próbowałam, ale nie chciało skompilować. Chciałby mi ktoś pomóc z takimi poprawkami?

int j;
for(i=0; i<n; i++)
{
for(j=0; j<k; j++)
printf("%3d ", sudoku[i][j]);
putchar('\n');
}

I jeszcze jedno. Jeżeli używam "cout" to powinnam również używać bibliotekę iostream? Bo jeżeli tak, to nadal nie bardzo mi działa :\

Pozostało 580 znaków

2013-06-01 02:03
0

o_O Ale WTF? Umiesz napisać program rozwiazujacy sudoku a nie umiesz na koniec wypisać rozwiązania? Coś mi sie nie chce wierzyć...
Odpowiadając na pytanie: tak, jeśli chcesz użyć std::cout to musisz includować iostream. Wystarczy ze zamienisz swojego printfa na

std::cout<<sudoku[i][j];

a ten putchar na

std::cout<<"\n";

Non nascuntur sed fiunt christiani :)
Nie masz kłopotów? Kup komputer...

[Na pw przyjmuje tylko zlecenia. Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie]

Pozostało 580 znaków

2013-06-01 02:12
0

Nie używam cout, bo ich nie lubię, zawsze używałam printf, więc nie bardzo wiedziałam jak cout działa. Dzięki <3

a co w nich nie lubisz ;o? - fasadin 2013-06-01 11:52
Ja też lubię printf/scanf przy pisaniu małych programów w C/C++ - dają sporą a jednocześnie prostą kontrolę nad wynikiem i format stringi ładniej wyglądają. Wadą (dużą) jest to że są nierozszerzalne, ale to przy małych programach nie przeszkadza. Ewentualnie w C++ zawsze można najwyzej użyć boost format ;) - msm 2013-06-01 15:11

Pozostało 580 znaków

2013-06-01 14:29
0

są wolniejsze i mają inną bibliotekę

Pozostało 580 znaków

2013-06-01 15:01
0

Zwyczajowo operacje I/O na konsoli są wolne, dlatego też nie powinno się wykorzystywać ani printf, ani strumieni (cout) do np.rysowania planszy gry.
http://stackoverflow.com/ques[...]-and-printf-for-faster-output

i mają inną bibliotekę

Z drugiej strony: to może printf ma "inną bibliotekę", a nie cout? ...


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2013-06-01 18:12
operacje z ncurses są jeszcze wolniejsze (oprócz put i get) - _13th_Dragon 2013-06-01 17:31
Tfu, faktycznie - bzdurę walnąłem ;P - Patryk27 2013-06-01 18:12

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych 0, gości 1, botów: 0