PKO BP API?

0

Pewien mój znajomy dostaje dużo przelewów na konto w tym banku, chciałby, żebym mu klepnął aplikację, która codziennie je pobierze i przypisze te wpłaty do klientów z jego bazy.
Nie potrafię znaleźć sensownych informacji na stronie PKO BP. Da się to rozwiązać przez jakieś ludzkie API albo pobierając plik w jakimś sensownym formacie, czy trzeba się męczyć z ręcznym wysyłaniem requestów i parsowaniem HTML? Robił ktoś coś takiego już?

0

akcja jest taka, że jeśli takie coś chcesz mieć, to musisz płacić % dla banku.
Przykład:
mbank:

  • musisz mieć konto biznesowe
  • płacisz 2% od każdego przelewu
  • minimalna kwota pobrania to 50gr, czyli jak przelejesz 30 gr, bank zabiera 50gr., jesteś na minusie 20gr
  • co miesiąc płacisz 5zł

Jak przystąpić? Musisz podpisać umowę z bankiem. Oni ci dają dostęp do dziwnego api:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Api_bankowo%C5%9Bci_elektronicznej

Do twojego banku nie mam api, ale dla mbanku:
http://xfuture.pl/mbankconnector
w php
http://api.studio85.pl/

So... najlepszym wyborem jest parsowanie HTML.... Nie wiem czego używasz, ale ja wszystko piszę w PHP, więc użam phpQuery -> polecam.
ALE...
poszukaj na stronie importu przelewów do CVS etc. W mBanku, ingbank, aliorbank jest taka opcja. TO wtedy z górki - logujesz, pobierasz, a program juz sam parsuje plik do bazy.

Trudności jakie cię mogą spotkać:
pisałem bota pobierającego przelewy z ING banku, po paru testach zbanowali mi konto. Uważaj na PKO.

0

Może dałoby się wykorzystać powiadomienia o transakcjach wysyłane na email?

0

Mi zdecydowanie chodzi o PKO BP, nie mBank.

bordeux napisał(a)

So... najlepszym wyborem jest parsowanie HTML....

No właśnie nie wiem. Chciałbym mieć rozwiązanie "raz na zawsze", a przy parsowaniu HTML zachodzi obawa, że jak bank zmieni layout strony, to się wszystko posypie. :/

poszukaj na stronie importu przelewów do CVS etc. W mBanku, ingbank, aliorbank jest taka opcja. TO wtedy z górki - logujesz, pobierasz, a program juz sam parsuje plik do bazy.

Nie zakładałbym tematu, gdyby była taka oczywista możliwość. :) Niestety, z tego, co mi powiedzieli wynika, że PKO BP daje możliwość pobrania jedynie pliku PDF.

pelsta napisał(a)

Może dałoby się wykorzystać powiadomienia o transakcjach wysyłane na email?

No to też by było fajne... Ale z tym jest chyba ten sam problem, co z parsowaniem HTML.
Tylko takie coś chyba mają w ofercie: http://www.pkobp.pl/index.php/id=skrz_info2/id_product=000000000000132/section=ipko

0

Kontomierz.pl i klony bawią się w parsowanie HTML-a, więc nie rozumiem dlaczego uważasz, że mógłbyś mieć łatwiej?

0

Zabierz się za parsowanie strony mobilnej ipko ;) Będzie łatwiej ;p

0

ja tam widzę, że na stronie z historią konta mogę sobie ją wyeksportować do excela, csv, xml i htmla. Nawet jakby ten gość miał codziennie raz wejść na tą stronę i wyeksportować to do pliku to masz generalnie wszystko jak na dłoni

0
AdamPL napisał(a)

Kontomierz.pl i klony bawią się w parsowanie HTML-a, więc nie rozumiem dlaczego uważasz, że mógłbyś mieć łatwiej?

Skąd pewność, że kontomierz.pl parsuje HTML?

0
kskup napisał(a)
AdamPL napisał(a)

Kontomierz.pl i klony bawią się w parsowanie HTML-a, więc nie rozumiem dlaczego uważasz, że mógłbyś mieć łatwiej?

Skąd pewność, że kontomierz.pl parsuje HTML?

nie ma innego wyboru. AliorBank na 100% nie ma API, tak samo ING. Możesz się przekonać, poprzez zbadanie od nich aplikacji (użyj sniffera).

Mail od alioru:
4f096f2a2326b.png

0

Dokładnie tak jak napisał Krzysztof,
banki albo nie mają API albo udostępniają je tylko wielkim korporacją za ogromne pieniądze...

Jak ktoś poszukuje bankowego API do mniejszego projektu to z pewnością sprawdzi się emSzmal Banking API:
http://emszmal.pl/index.php?zobacz=emszmal_banking_api_bankowe

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1