sieć neuronowa i analiza giełdowa

0

gram na giełdzie, zajmuje się pisanie swoich systemów do gry. zastanawiam się jak mogły by mi pomóc sieci neuronowe...
tak samo, dokładniej jak można by ich użyć :) zapraszam do dyskusji

0

a może szukasz pracy?

0

Jakbyś zadał konkretne pytanie, to komuś byłoby łatwiej odpowiedzieć. Bo na razie to pytanie w stylu: "jak skolonizować Marsa?".

0

szukam pracy ;)
na pw podeślij co masz ciekawego ;)

chodzi mi jak to wykorzystać można,

0

szukasz pracy a sam nic nie wiesz - to zmień branżę....

0

rozumiem że ty masz prace w której znasz 100% możliwych zagadnień? gratuluje ;]

0

to po co się pchasz do tego czego nie znasz?

0

zeby to poznac

0
moje_rozwiazanie napisał(a)

to po co się pchasz do tego czego nie znasz?

Jak by ludzie tak myśleli jak Ty, to dalej mielibyśmy kwadratowe pola i "zakładali babą chomonto i orali nimi pole" :)

0

ale ja bym się nie pchał na stanowisko pracy do którego nie posiadam przygotowania.

0

jakie są wymagania apropos tej pracy?

0

@ne0 - ale to ty szukasz pracy.

@ne0 - jesteś niby programistą ale miałeś problem z sudoku!!!

0

skoro takiego offtopa walisz, to pytam sie jakie sa wymagania apropos tej pracy skoro twierdzisz ze nie mam zadnych umiejetnosci? w ogole w zyciu nie masz co robic zeby tak siedziec i wypisywac takie rzeczy?
owszem, mialem problem i co w zwiazku z tym?
moze praca nie dotyczy stricte programistyki?
znajdz sobie jakies zajecie w zyciu.

0

ne0 - przyznaj się - chciałbyś programować ale nie do końca potrafisz. Jak ty sobie wyobrażasz pracę programisty jak nie do końca to rozumujesz. Może lepiej jedz do Holandii na jabłka albo truskawki.

ne0 - potrafisz napisać własnoręcznie problem 8-hetmanów?

0
moje_rozwiazanie napisał(a)

@ne0 - jesteś niby programistą ale miałeś problem z sudoku!!!

A wiesz, że sam nie dostarczyłeś poprawnego rozwiązania?

Marny i z ciebie programista, ale ktoś musi zbierać te jabłka i truskawki.

0

Widzę ,że pan moje_rozwiazanie dopiero co skończył gimnazjum i chce "popisać".Proszę pochwal się co to za firma ,że takich nieudaczników zatrudniają.
Swoją drogą masz nieźle mózg przestawiony ,że się bawisz w jakieś gierki algorytmiczne rodem z podstawówki nie mające praktycznego zastosowania.

0

**@tandetny lepko **
a co tam niby jest źle w tym moim rozwiązaniu?

sodoku może i nie ma praktycznego zastosowania ale można się na tym uczyć technik rekurencyjnych.

0
moje_rozwiązanie napisał(a)

**@tandetny lepko **
a co tam niby jest źle w tym moim rozwiązaniu?

Jesteś gorszym programistą niż myślałem skoro nie potrafisz przeprowadzić dowodu poprawności swojego programu.

Podpowiem dając kontrprzykłady:

    {1,0,4, 5,0,0, 8,9,0},
    {0,9,6, 3,0,0, 5,0,1},
    {5,3,0, 4,1,0, 0,0,0},
    
    {6,0,0, 0,0,0, 0,2,5},
    {2,0,9, 0,0,0, 3,0,7},
    {4,8,0, 0,0,0, 0,0,6},
    
    {0,0,0, 0,3,7, 0,5,4},
    {9,0,7, 0,0,5, 6,3,0},
    {0,4,5, 0,0,1, 2,0,9} 

To ma dokładnie jedno rozwiązanie.

    {0,2,6, 5,0,0, 0,9,0},              
    {5,0,0, 0,7,9, 0,0,4},
    {3,0,0, 0,0,0, 0,0,0},
    
    {0,0,0, 0,0,0, 8,0,7},
    {0,0,5, 0,2,0, 0,1,0},
    {0,1,0, 0,0,0, 4,0,0},
    
    {0,0,0, 3,0,8, 9,0,2},
    {7,0,0, 0,6,0, 0,4,0},
    {0,0,0, 2,0,0, 1,0,5}  

To natomiast ma cztery rozwiązania. Sam zresztą mozesz sprawdzić http://www.sudoku-solutions.com/

A teraz domyśl się co masz w kodzie źle.

usm_auriga napisał(a)

Widzę ,że pan moje_rozwiazanie dopiero co skończył gimnazjum i chce "popisać".Proszę pochwal się co to za firma ,że takich nieudaczników zatrudniają.

Żartujesz? Wystarczy popatrzeć chwilę na jego kod by mieć pewność, że jedynym miejscem pracy tego osobnika może byc zmywak w McDonaldzie.
Coś tam pisał że jego wykładowca nazwał pythona szczytem powolności, świadczy to że jest prawdopodobnie studentem, ponadto biorąc pod uwagę sens wypowiedzi tego profesora można wysunąć śmiałą hipotezę, że do jego uczelni chyba nie prowadzi ubita droga a ponadto na uczelni najpewniej pasą się krowy, kozy i owce.
Poszukałem nawet jego profili psychologicznych i znalazłem jeden na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Lamer, brakuje tam tylko zdjęcia gęby i podpisu z imienia i nazwiska, ale to ostatnie już zdążył zrobić na tym forum.

0

Błąd znalazłem - był w sprawdzaniu czy mam już rozwiązanie:

Wystarczyło dodać to na początku funkcji:

if ((row == (sudokuSize - 1)) && (col == (sudokuSize - 1)))
                licznik++;
 
private void solveSudoku(int row, int col)
        {
            if ((row == (sudokuSize - 1)) && (col == (sudokuSize - 1)))
                licznik++;
            if ((sudokuArray[row, col] == 0) && (constSudoku[row, col] == 0) ) // czy dane komurka sudoku jest wolna
            {
                for (int n = 1; n < 10; n++) // numry od 1...9
                {
                    //sprawdzamy czy nie powoduje kolizji i czy mozna wstawić
                    if ((sprawdzKolizje(row, col, n) == false)  &&  canInsert(row, col, n)) // jesli nie koluduje
                    {
                        sudokuArray[row, col] = n; // wstawiamy numerek
                        if ((col + 1) < sudokuSize)
                        {
                            solveSudoku(row, col + 1);
                        }
                        else if ((row + 1) < sudokuSize)
                        {
                            solveSudoku(row + 1, 0);
                        }
                        sudokuArray[row, col] = 0;
                    }
                    
                }
            }
            else//idziemy do innej komórki
            {
                if ((col + 1) < sudokuSize)
                {
                    solveSudoku(row, col + 1);
                }
                else if ((row + 1) < sudokuSize)
                {
                    solveSudoku(row + 1, 0);
                }
            }
        }
 
0

a jakbyś chciał wiedzieć to już nie jestem studentem - przecież napisałem że mój wykładowca powiedział kiedyś że python to szczyt powolności no i chyba miał rację.

0

Nic się nie zmienia dalej jesteś partaczem, któremu nie dałbym zbierać jabłek i truskawek bo i to mógłbys spartaczyć.

		{4,2,6,  5,8,3,  7,9,1},
		{5,8,1,  6,7,9,  2,3,4},
		{3,7,9,  4,1,2,  5,8,6},
		
		{2,4,3,  1,9,6,  8,5,7},
		{8,9,5,  7,2,4,  6,1,3},
		{6,1,7,  8,3,5,  4,2,9},
		
		{1,6,4,  3,5,8,  9,7,2},
		{7,5,2,  9,6,1,  3,4,8},
		{9,3,8,  2,4,7,  6,6,0}

Coś takiego nie ma rozwiazań. A u ciebie?

moje_rozwiazanie napisał(a)

a jakbyś chciał wiedzieć to już nie jestem studentem - przecież napisałem że mój wykładowca powiedział kiedyś że python to szczyt powolności no i chyba miał rację.

To chwała uczelni, że cię już wyrzuciła. Brak krytycznego myślenia szkodzi.

Btw. i jak? Fajnie jest być mieszanym z błotem? Następnym razem więcej pokory.

0

jak bym chciał to i to bym poprawił - zresztą każdy programista ma prawo popełniania błędów w kodzie. Od tego są testerzy programowania.

poza tym mój program sprawdzał rozwiązania dla poprawnych plansz sudoku a to co podałeś nie jest poprawne:

{9,3,8, 2,4,7, 6,6,0}

możecie mnie nazywać jak wam się podoba ale ja wiem że jestem wielki. Wiem też że ne0 to jakiś niedouczony programista szukający pracy w informatyce ale się na tym w ogóle nie znający. Pan i władca przestworzy to właśnie JA.

ne0 - co z ciebie za programista jak ty takiego prostego programu jak sudoku napisać nie potrafisz. To wstyd i hańba. Po co ty się bierzesz za coś czego nie potrafisz?

ne0 - oj neo neo

0

Ten temat powinien być pocięty, albo wylądować we Flame.

0

A jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie autora to:
sieci można wykorzystać zarówno do klasyfikacji jak również do szeroko rozumianej aproksymacji (w tym również prognozowania). :)
Ogólnie to temat rzeka... radzę poczytać o tym i postarać się to zrozumieć bo inaczej ciężko będzie Ci wykorzystać te mechanizmy w praktyce...
Sam się w to bawię już od ponad 2 lat (oczywiście w ramach hobby i w wolnym czasie) :]

0
SmartFX napisał(a)

A jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie autora to:
sieci można wykorzystać zarówno do klasyfikacji jak również do szeroko rozumianej aproksymacji (w tym również prognozowania). :)
Ogólnie to temat rzeka... radzę poczytać o tym i postarać się to zrozumieć bo inaczej ciężko będzie Ci wykorzystać te mechanizmy w praktyce...
Sam się w to bawię już od ponad 2 lat (oczywiście w ramach hobby i w wolnym czasie) :]

Proszę, odezwij się na pw :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1