w czym pisac pod windowsem w php

0

w jakim progie pisac najlepiej w php pod windowsem? zeby mi "parsowalo" go, tzn wciecia robilo itd

0

eclipse pdt, ale ogolnie pisanie w php pod winda to zgroza :P

0

! C:\Documents and Settings\adam\Moje dokumenty\Downloads\eclipse-php-galileo-SR2-win32.zip: Nie mogę utworzyć eclipse\plugins\org.eclipse.php.core_2.1.1.v20090921-1100\org\eclipse\php\internal\core\typeinference\evaluators\ConstantDeclarationEvaluator$ConstantDeclarationSearcher.class
Całkowita długość ścieżki i nazwy pliku nie może przekraczać 260 znaków
! System nie może odnaleźć określonej ścieżki.
! C:\Documents and Settings\adam\Moje dokumenty\Downloads\eclipse-php-galileo-SR2-win32.zip: Nie mogę utworzyć eclipse\plugins\org.eclipse.php.core_2.1.1.v20090921-1100\org\eclipse\php\internal\core\typeinference\evaluators\ClassVariableDeclarationEvaluator$ClassDeclarationSearcher.class
Całkowita długość ścieżki i nazwy pliku nie może przekraczać 260 znaków
! System nie może odnaleźć określonej ścieżki.
! C:\Documents and Settings\adam\Moje dokumenty\Downloads\eclipse-php-galileo-SR2-win32.zip: Nie mogę utworzyć eclipse\plugins\org.eclipse.php.core_2.1.1.v20090921-1100\org\eclipse\php\internal\core\typeinference\evaluators\GlobalVariableReferencesEvaluator$GlobalReferenceDeclSearcher.class
Całkowita długość ścieżki i nazwy pliku nie może przekraczać 260 znaków
! System nie może odnaleźć określonej ścieżki.

;-(

0

Ja 5 lat pisalem w notepad++...

0

używam kED i nie narzekam

0
asdasdasd napisał(a)

http://mirrors.code-house.org/download.eclipse.org/technology/epp/downloads/release/galileo/SR2/eclipse-php-galileo-SR2-win32.zip

ten? :)

zassaj classic, a pdt i inne paczki dociagniesz z samego eclipse: Help -> Install New Software

0

Ja również używam Eclipse Galileo / PDT. Przy okazji... Czy ktoś zna jakieś IDE, które umożliwiałoby w PHP-ie automatyczne refaktoryzacje? Choćby te proste, jak zmiana nazwy metody, zmiennej, czy klasy. Pod tym względem mój Eclipse to totalna porażka. Wiem, że zautomatyzowanie takich refaktoryzacji w językach tak dynamicznych jak PHP jest trudne, ale może coś takiego jednak istnieje? Szukałem nawet trochę w necie (na StackOverflow), ale były tam jedynie rady typu "Używaj Znajdź i zamień!" (litości...).

0
bswierczynski napisał(a)

"Używaj Znajdź i zamień!" (litości...).

mi tam wystarcza, watpie aby program byl w stanie wykonac za mnie kompletny refaktoring

0

@cepa:
Oczywiście, że program jest w stanie to zrobić. W przypadku dynamicznych języków o słabym typowaniu wymaga to jednak przeważnie trzymania się kilku zasad. Przykładowo, w PHP problematyczne byłyby odniesienia do zmiennych, pól czy metod za pomocą dynamicznie tworzonych stringów. Aby automatyczna refaktoryzacja była możliwa, trzeba z takich rzeczy zrezygnować.

W przypadku języków takich jak Java automatyczne wspomaganie refaktoryzacji jest już o wiele dokładniejsze. Nie jest łatwe do zaimplementowania, ale możliwe -- zresztą implementacje są już dostępne od lat.

Oczywiście nie chodzi o to, by system automatycznie podpowiadał nam opisowe nazwy metod. Chodzi tylko o to, by wystarczyło kliknąć na nazwę metody, wybrać z menu odpowiednią opcję i podać nową nazwę -- system automatycznie zapewni, że zmienione zostaną wszystkie wystąpienia tej metody. Jednocześnie upewni się, że zmienione zostaną tylko wystąpienia powiedzmy Person::getName(), a nie Class:getName(). Podobnie, gdy chcemy zastosować wydzielenie metody, narzędzie do refaktoryzacji może to zrobić na podstawie zaznaczonego przez nas fragmentu kodu. Na jego podstawie wydedukuje nawet listę parametrów, jakie będzie musiała przyjmować nowopowstała metoda.

Z takimi rzeczami komputery potrafią sobie radzić nawet lepiej niż ludzie. W skrajnych przypadkach niektóre refaktoryzacje nie są możliwe do automatycznego przeprowadzenia. Ale te sytuacje da się wykryć. Narzędzia do refaktoryzacji podchodzą do tego problemu w ten sposób, że w razie niespełnienia przez kod jakichś tam warunków, najwyżej wyświetlają komunikat "Sorki, ale nie mogę tego za Ciebie zrobić. Jak chcesz przeprowadzić tę refaktoryzację, musisz zrobić to ręcznie".

To nie jest żadna przyszłość, tylko obecne możliwości IDE. Eclipse, NetBeans czy VisualStudio mają to już od jakiegoś czasu (a na nich lista się nie kończy). Podobnie, lista wspieranych języków nie kończy się na Javie, C# czy Smalltalku. Niestety, pod PHP niczego takiego nie znalazłem i stąd moje pytanie. Ze względu na specyfikę PHP nie spodziewam się tu cudów, ale zadowoliłyby mnie choćby podstawowe refaktoryzacje.

0

nie powiesz mi ze program zrobi za mnie DRY kodu, zmieni i utworzy odpowiednie klasy z abstrakcjami, rozszerzy klasy bazowe itp itd bo podmiana nazw zmiennych/metod to dla mnie dopiero wstep do refaktoryzacji :P

0

Korzystał ktoś z Was z takiego narzędzia jak Aptana Studio?
http://www.aptana.org
To coś bazuje na Eclipse, posiada plugin do PHP:
http://www.aptana.org/php
a oprócz tego posiada pluginy do wielu frameworków JavaScript.

0

@cepa:
Przeczytałeś w ogóle to, co napisałem?

Te rzeczy, które wymieniłeś w Twoim poście nie są formalnymi nazwami konkretnych refaktoryzacji -- w każdym razie ja takowych refaktoryzacji nie znam. Tak, znam zasadę DRY itd., ale to nie refaktoryzacja. Nie ma Zrbó DRY. Osiąga się to za pomocą np. Wydzielenia metody czy Zastąpienia algorytmu. Przy czym każdą refaktoryzację musi zainicjalizować człowiek -- musi też podać wszystkie potrzebne parametry (narzędzie nie wymyśli Ci nowego algorytmu w Zastąpieniu algorytmu; zresztą w przypadku tej konkretnej refaktoryzacji narzędzia nie są specjalnie pomocne).

Jeśli chodzi o hierarchie klas, to automatyczne narzędzia do refaktoryzacji mogą być w stanie wykonać np. Przeniesienie pola/metody w górę/w dół, czy tego typu rzeczy. Raczej nie ma co liczyć na to, by zrobiły za Ciebie którąś z wielkich refaktoryzacji (np. Wydzielenie hierarchii klas, Przekształcenie kodu proceduralnego w obiektowy). To chyba jasne.

@Igor1981:
Ja dość dawno korzystałem w pracy, praktycznie tylko do frontendu (HTML/CSS/JS). Trochę mi się głupio przyznać, ale nie pamiętam tego za dokładnie. Było to chyba całkiem przyzwoite, ale z jakichś powodów teraz tego już nie mam. Może dlatego, że jakoś nie potrzebuję niczego do frameworka JavaScriptowego. Do JavaScriptu używam JSEclipse.

0

Ja korzystam z Aptana Studio i powiem, że przyjemne :) aczkolwiek, żeby skonfigurować i dopasować do swoich potrzeb, trzeba poświęcić trochę czasu na grzebanie w niezbyt intuicyjnych nie za wygodnych formularzach opcji.
Jest to raczej narzędzie dla piszących client-side, czyli HTML/CSS/JS, mimo, że posiada odpowiednią wtyczkę do pisania pod php ( należy ją jednak zainstalować oddzielnie ).

0
cepa napisał(a)

eclipse pdt, ale ogolnie pisanie w php pod winda to zgroza :P

Im to powiedz:

http://webhosting.pl/Programisci.PHP.wola.Windows.na.desktopach.ale.juz.nie.na.serwerach

Ale opcja "Make SOLID" w menu Refactor, to nie jest głupi pomysł. Może ktoś coś takiego klepnie w wolnym czasie? ;)

0
somekind napisał(a)

Im to powiedz:

http://webhosting.pl/Programisci.PHP.wola.Windows.na.desktopach.ale.juz.nie.na.serwerach

miliony much jedza kupe - nie moga sie mylic :-P

0
bswierczynski napisał(a)

Czy ktoś zna jakieś IDE, które umożliwiałoby w PHP-ie automatyczne refaktoryzacje?
Ponoć netbeans daje rade całkiem nieźle, kilka osób w robocie sobie chwali to środowisko. Ja preferuję jednak pdt. Choć wersja 2.1 niezbyt się udała pod względem wydajnościowym, 2.2 wydaje się dużo szybsze.

0

Notepad++
phpDesigner

0

Jeszcze odnośnie możliwości automatycznego wspomagania refaktoryzacji... Natrafiłem na takie demo pokazujące możliwości komercyjnego środowiska IntelliJ IDEA. Jak ktoś nie do końca ogarnia jak wygląda automatyczna refaktoryzacja, to polecam sobie obejrzeć (zresztą jak ktoś ogarnia, to może też mu się spodoba):

http://www.jetbrains.com/idea/training/demos/Refactorings/Refactorings.html

Ale tu pokazana jest Java. Bo w PHP to raczej na tę chwilę niemożliwe :).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1