Model rośliny

0

Chcialbym zasymulować rośline włączając w to wszystko co jest w roślinie czyli od atomow po komórki, chciałbym też móc zasymulować cały cykl życiowy rośliny (od kiełka do postaci dojrzałej)

Prosiłbym o jakieś materiały dotyczące wiązań atomowych (czemu atom X łączy się z Y atomami Z, a nie np. z atomem U lub dwoma atomami F itp.) i budowy rośliny ( jak mamy komórkę roślinną to z czego np. składa się cytoplazma z jakich atomów i z czego np. sie mitochondrium sklada itp.) ogólnie to czy ktoś już takiego czegoś nie zrobił i przypadkiem nie udostepnil tego na internecie bo w sumie szukalem ale nie znalazłem

Pytam na forum bo chciałbym trochę czasu zaoszczędzić

0

Chyba Cię zniechęcę (a może zachęcę?): Stawiam sześciopak, że tego nie zrobisz ;)
Jak dla mnie to za dużo czynników. Wpływ różnych sił, środowiska etc.
Ogólnie zbyt skomplikowana sprawa.

0

Mysle, ze jakbys to zrobil zgodnie z rzeczywistoscia, to bys dostal Nobla ;p hehehe ;)

0
Komorkowy_dzony napisał(a)

Prosiłbym o jakieś materiały dotyczące wiązań atomowych (czemu atom X łączy się z Y atomami Z, a nie np. z atomem U lub dwoma atomami F itp.) i budowy rośliny ( jak mamy komórkę roślinną to z czego np. składa się cytoplazma z jakich atomów i z czego np. sie mitochondrium sklada itp.) ogólnie to czy ktoś już takiego czegoś nie zrobił i przypadkiem nie udostepnil tego na internecie bo w sumie szukalem ale nie znalazłem

Chyba sa materialy w necie. Poszukaj pod haslami: Podrecznik chemii, biologia dla liceum, podstawy fizyki kwantowej. Z takich sie uczylem w szkole/na studiach i tam pisalo o tym o co pytasz ;)

0

@Komorkowy_dzony, czy Ty chociaż raz zadałeś sensowne pytanie?

Nauka nadal nie zna odpowiedzi na część problemów, które chcesz modelować, uproszczone modele konkretnych elementów są tworzone przez całe zespoły specjalistów miesiącami... Podsumowując - znowu coś ćpałeś.

PS - poczytaj sobie ile genów ma paproć, dowiedz się ile komórek będzie w jednym liściu i policz ile pamięci i mocy obliczeniowej będzie wymagać modelowane samego tylko DNA komórek pojedynczego listka, a gdzie synteza białek, gdzie konieczna w sensownym modelu fizyka(kwantowa)?

PPS - czy ta roślinka to nie jest przypadkiem marysia? Efekty spalania też chcesz symulować?

0

Do symulowania roślinności służą L-systemy ale na pewno nie jest to symulacja na poziomie komórkowym. Wątpie, żeby ci się udało taką stworzyć.

3

@rnd, ale on chce na poziomie atomów i niżej nawet... i jeszcze pyta o to ze spokojem. Kurna, kolejny konstruktor Matriksa.

0

PPS - czy ta roślinka to nie jest przypadkiem marysia? Efekty spalania też chcesz symulować?
Jasne, że trawka to jedyna roślina gdzie na necie znajde chyba miliony jak nie miliardy artykułów nt tej rośliny, genetyki itp. bo tylko taka roslina chca sie widocznie ludzie zajmować :)

No jest duzo tych atomow, komorek, DNA, cytoplazm, na początku chciałbym jednak zacząć od komórki z chlorofilem i zobaczyć jak działa na nie światło. Zacząłbym od stworzenia modelu komórki roślinnej, po zbadaniu co sie dzieje (na bank taka komórka sie rozpadnie)

Podrecznik chemii, biologia dla liceum
wlasnie zrobilem maly błąd spalilem wszystkie ksiązki i zeszyty jak tylko skonczyłem liceum - przed szkołą :)

aha i jakbym juz mial co nie co z tymi komorkami to na początek bym po prostu stworzył 3D model takiej rosliny, która by określała w jakim mioejscu w przestrzeni są określone komórki co by jakoś ułatwiło sprawę dopiero po takim zbudowaniu modelu bym zaczął rozbudowywać

PS - poczytaj sobie ile genów ma paproć, dowiedz się ile komórek będzie w jednym liściu i policz ile pamięci i mocy obliczeniowej będzie wymagać modelowane samego tylko DNA komórek pojedynczego listka, a gdzie synteza białek, gdzie konieczna w sensownym modelu fizyka(kwantowa)?
Paprocie ssą nie interesuje mnie taka roślina jest po prostu nieciekawa i jak dla mnie nie żywa (za malo żywa), podzielilbym czesci rosliny na stany wzbudzone i nie wzbudzone chociaz w prawdziwej praktycznie wszystko byloby wlaczone -> swoją drogą FOTOSYNTEZA wszedlem na wikipedie i sie 'zesrołem'

Nauka nadal nie zna odpowiedzi na część problemów, które chcesz modelować, uproszczone modele konkretnych elementów są tworzone przez całe zespoły specjalistów miesiącami... Podsumowując - znowu coś ćpałeś.
nic nie cpalem codziennie sobie myśle o takiej sztucznej roślince, że sobie bede rysował w niej pioruny :) co do skrawka
Nauka nadal nie zna odpowiedzi na część problemów, które chcesz modelować

  • to jest wlasnie najbardziej stopujące bo jak nikt nie wie to ze co ze niby ja mam to sobie zbadac? niby czym? termometrem? :<

uproszczone modele konkretnych elementów są tworzone przez całe zespoły specjalistów miesiącami
Dobra taka ekipa pracuje 8 godzin dziennie i raczej nie maja takiego stresu ze jak nie beda robic nadgodzin to ich nie zwolnia, w ogole co ja poradze ze ten temat mnie dręczy jak to, że np. sie dzisiaj piwa nie napiłem ten sam głód

Do symulowania roślinności służą L-systemy

  • szukalem na necie o tym kiedyś ale to jest lipa jakich dużo - nawet nie potrafia wytlumaczyć o co chodzi tylko jakies wzroy niezrozumiale dla mnie i w ogole mija sie z celem tego tematu bo z tego co rozumiem to cos podobne do fraktali

pozwole sobie tutaj wsunąć kod z gamedev.net


void OverlapOctaves(float  *map32, float  *map256)
{
  for (int x=0; x<256*256; x++)
  {
	map256[x] = 0;
  }

  for (int octave=0; octave<4; octave++)
	for (int x=0; x<256; x++)
	  for (int y=0; y<256; y++)
	  {
		float scale = 1 / Powf(2, 3-octave);
		float noise = Interpolate(x*scale, y*scale , map32);


		map256[(y*256) + x] += noise / Powf(2, octave);
	  }
}

ogolnie to zastanawia mnie jeszcze takie coś jak to kiedy roślina wypuszcza nowe listki niby ma tam swoje widzimisie ze juz potrzebuje listki i je tworzy ale nic wiecej nie wiem to samo tyczy się np. złamania takowej roślinki puszcza odrosty - nie moge przeciez tego zastąpić warunkiem if (zlamana) { pozycja = znajdz_zlamanie; pusc odrosty(pozycja);} chociaz nawet to trafne byloby

Jakieś książki nt roślin?

szukam info bo serio chce sie tym zająć

moglem napisac pare głupstw w tym poście, ale nie oceniajcie mnie źle to zę coś źle opisałem, problem polega na tym, ze nie moge tego zaćżąć już tworzyć bo nie mam dostatecznie dużo informacji

mam swoje wywody nt tego jak zrobić te oddzialywania miedzy komorkami ale tlumaczyc tego nie bede bo sie posypia wypowiedzi ze jestem nienormalny ze to tak dzialac nie bedzie - no prawda nie bedzie to dzialac, ale brak mi slow do opisania takich rzeczy

0
Komorkowy_dzony napisał(a)

Chcialbym zasymulować rośline włączając w to wszystko co jest w roślinie czyli od atomow po komórki, chciałbym też móc zasymulować cały cykl życiowy rośliny (od kiełka do postaci dojrzałej)

user image

0

ktory z was pije piwo albo pali pety wiec odchamcie sie ode mnie nie pale marihuany i tyle.

ten obrazek to dwie czarne dziury tamta po prawej ma wieksza mase

znowu to samo sie robi co w porpzednich postach gadacie o negatywnym skutku jarania pojary, ale to nie na ten temat zaraz zaloze nowy temat w Flame tam sobie piszcie o czarnych dziurach w glowie

SADZIĆ PALIĆ ZALEGALIZOWAĆ

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=152961

0

@Komorkowy_dzony: dam Ci prace domową.

Odpowiedz na pytania:

  1. Ile informacji zawiera jedna komórka? (chodzi mi o DNA)
  2. Z ilu takich komórek składa się roślinka? (wybierz jakąś)

To jest powinno Cię całkowicie zniechęcić już na samym starcie.

0
komorkowy_dzony napisał(a)

wlasnie zrobilem maly błąd spalilem wszystkie ksiązki i zeszyty jak tylko skonczyłem liceum - przed szkołą :)

I tak chyba nie byly Ci zbytnio przydatne, jak widac.

komorkowy_dzony napisał(a)

Do symulowania roślinności służą L-systemy

  • szukalem na necie o tym kiedyś ale to jest lipa jakich dużo - nawet nie potrafia wytlumaczyć o co chodzi tylko jakies wzroy niezrozumiale dla mnie i w ogole mija sie z celem tego tematu bo z tego co rozumiem to cos podobne do fraktali

Patrz wyzej - zbieg okolicznosci?

0

@Komorkowy_dzony - z tego co piszesz, to nie masz podstaw wiedzy z biologii ani chemii. I to takich najbardziej podstawowych podstaw, które były w szkole średniej. (Prawdopodobnie, gdybyś je miał, to w ogóle nie brałbyś się za to, ale mniejsza z tym.) W każdym razie - nie wiesz nic z danej dziedziny, a bierzesz się za to, równie dobrze mógłbyś chcieć lecieć na Marsa albo poszukiwać lek na raka.

0

chęć nauki :)

0

Gdzie byla jak byles w szkole i miales to na lekcjach? Jesli w ogole doszliscie juz do tej tematyki ;)

0

Kolejny po "chcę pochłaniać światło magnesem" genialny temat :-D

0

Większa czarna dziura ma większą masę, a więc ta po lewej.

0

Kolejny po "chcę pochłaniać światło magnesem" genialny temat

tego samego autora!

0

Się czepiacie, a może to rzeczywiście geniusz i to zrobi :P :)

0
... napisał(a)

PS - poczytaj sobie ile genów ma paproć, dowiedz się ile komórek będzie w jednym liściu i policz ile pamięci i mocy obliczeniowej będzie wymagać modelowane samego tylko DNA komórek pojedynczego listka, a gdzie synteza białek, gdzie konieczna w sensownym modelu fizyka(kwantowa)?

akurat to jest problem innego rodzaju. z organizmami zywymi jest tak, ze kazda komorka np w twoim ciele, obojetnie czy watroby, czy wlosow, czy sliny, czy skory - kazda ma to samo dna.
mi sie to kojarzy z fraktalami.
tak wiec problemem nie jest chyba kontrola takiej ilosci czynnikow, bo przy odpowiednim dna to sie powinno samo uksztaltowac oczywiscie w odpowiednio rekurencyjnym modelu.

problemem natomiast jest raczej to ze po pierwsze - nalezy znac strukture dna i ktory gen za co odpowiada - aby moc zbudowac z niego aminokwasy.
po drugie jezeli on chce modelowac wszystkie wymiary wlacznie z wymiarem wizualnym - to musialby znac strukture przestrzenna tych aminokwasow, a zamodelowanie czegos takiego to juz masakra.
no chyba ze wglebil by sie jeszcze bardziej i zamodelowal pojedyncze atomy z ktorych tworza sie pierwiastki, z nich komorki itp, ale to raczej nie w tym zyciu ;)

0

Tak, mają to samo DNA o ile nie ulegnie ono przypadkowym mutacjom związanym z promieniowaniem jonizującym lub błędnemu odczytowi, wypadnięciu fragmentu DNA. Miłej zabawy...

Tak na serio to się modeluje jedynie kształt paproci na bazie jej samopowtarzalności (czyli podobieństwu do fraktala).

0
winerfresh napisał(a)

Tak, mają to samo DNA o ile nie ulegnie ono przypadkowym mutacjom związanym z promieniowaniem jonizującym lub błędnemu odczytowi, wypadnięciu fragmentu DNA. Miłej zabawy...

Tak na serio to się modeluje jedynie kształt paproci na bazie jej samopowtarzalności (czyli podobieństwu do fraktala).

no tak, ja o tym wiem. ale nie zniechecajcie chlopaka. ja osobiscie nie mam zamiaru spedzic calego zycia nad mysleniem jak to zrobic, ale moze on akurat zrobi. nie wymysli model jednej komorki ktora bedzie sie dzielic rekurencyjnie i zobaczymy co z tego wyjdzie, moze nie kwiatek a moze jakas nowa inteligentna istota :D nauka nalezy do odwaznych ;]

0
kubARek napisał(a)

Się czepiacie, a może to rzeczywiście geniusz i to zrobi :P :)

To moze niech zacznie najpierw od prostszych organizmów a nie od razu od rośliny, niech spróbuje najpierw z jakąś amebą czy pantofelkiem to mu moze zapał na rośliny minie.

0

Dajcie mu spokój niech sobie pisze swoją roślinę, to nam zaoszczędzi kolejnych jego pomysłów, przynajmniej na jakiś czas :D
A jak mu się uda to będziemy się chwalić kolejnym genialnym polskim programistą :P

0

Cóż... radziłbym nie zaczynać z atomami. Dlaczego?

Założenia:

  1. Roślina waży 1g, co w bardzo optymistycznym wypadku daje co najmniej 1022 atomów.
  2. Rekord opisujący pojedynczy atom jest bardzo podstawowy i zajmuje 2 bajty - 8 bitów to liczba atomowa, drugie 8 to masa atomowa.

W takim razie na opis tych atomów musiałbyś przeznaczyć:
1022 * 2B = ok. 18 200 000 000 TB 8-O

Jak ty to chcesz zgromadzić? Na przykład Rapidshare zawiera aktualnie zaledwie kilka, kilkanaście tysięcy TB!

A przecież dodatkowo zauważ, iż musisz opisać łączenie się atomów w związki (na co poleci co najmniej kilkadziesiąt kolejnych bajtów rekordu!) :-D
Skoro już mówię o związkach chemicznych, radziłbym ponownie przerobić chemię organiczną. Białka mogą być związkami chemicznymi, które mają nawet kilkadziesiąt (kilkaset?) tysięcy atomów!

Jeżeli ma być coś, co będzie możliwe do przerobienia przez CPU i zachowania przez HDD, to najmniejszym budulcem twojej roślinki powinny być komórki (ale i tak złóż sobie jakiś superkomputer [diabel]).

0

sie znalazl matematyk od 7 bolesci

0

Ja bym zbudował komputer mrówkowy. Mrówki są tanie, taki komputer może sam się rozrastać i do zasilania wystarczy cukier.

0

somekind masz taka lewa strone z lewymi programami swojego autorstwa to nawet bys morwek nie potrafil utrzymac przy zyciu :d :d :d [green]

0

jak milo zobaczyc taki temat w nowym roku komentarz do somekind od ... piekne !!!

temat jak pochłaniać światło magnesem z magnesem na poczatku wygladal lepiej ale tez sie rozwinal !

Jak milo sobie poprawic humor !!!!!!!!!!! Dziekuje !!

0

niezłe, niezłe... ale swoją drogą, skonstruowanie takiego modelu, w którym fajnie było by widać różne mechanizmy, typu zapotrzebowanie na energie (u roślinki) powoduje zwiększoną produkcję jakiegoś czegoś, co z kolei wpływa na porost listków, a te z kolei w jakiś sposób informują komórki o potrzebie doprodukowania chlorofilu.. a to z kolei coś tam jeszcze... ciekawa była by obserwacje takiego modelu i ingerencja... i znowu radocha, że cały układ po iluś tam krokach się znowu nastroił :) widziałem podobne programiki...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1