Programowanie w języku Delphi » FAQ

8 komentarzy

misterdeXter 2003-12-13 17:31

Ja bym radził wklepać taki kod w OnTimer Timera z Interval równym, np. 10

var
ile,ile2:integer;
i,i2:String;
begin
ile:=Trunc(timegettime()/60/1000);
ile2:=(timegettime() div 1000) mod 60;
if(ile<10)then
i:='0'+IntToStr(ile)
else
i:=IntToStr(ile);
if(ile2<10)then
i2:='0'+IntToStr(ile2)
else
i2:=IntToStr(ile2);
label1.Caption:=(i+':'+i2);
end;

Pokazuje to minuty i sekundy od uruchomienia kompa (nadal oczywiście wymaga mmsystem i Label1) ;-)

Dryobates 2003-11-19 12:48

Nie chcę was martwić, ale to zwróci nam jedynie czas jak długo jest uruchomiony system, a nie komputer. Do odczytu czasu, jaki upłynął od włączenia komputera należałoby użyć instrukcji procesora RDTSC (od Pentium wzwyż jest dostępne). Gdzieś w FAQ jest (przy określaniu szybkości operacji).

Kszol 2003-11-05 18:23

Zgadzam się z Kitkiem lepiej pobrać czas z windowsowego timera przez GetTickCount. Oczywiście wynik w milisekundach.
Pozdrawiam Kamil

KiteK 2003-07-07 18:25

Pochwalony! A nie łatwiej GetTickCount??

RobinMaster 2003-07-04 23:11

jak chcesz sec zamiast 60000 wpisujesz 1000 jak chcesz godziny to wpisujesz 3600000 i tyle nic trudnego :D:D

tomaszos 2003-07-04 21:39

pisze sie włączony a pozatym to tylko pokazuje minuty :/ pozniej trzeba dzielic...

a_s_f 2003-07-12 17:37

Skąd program pobiera czas wlaczenia kompa?