Programowanie w języku Delphi » FAQ

Jak pobrać współrzędne myszy

  • 2007-07-03 20:11
  • 4 komentarze
  • 1162 odsłony
  • Oceń ten tekst jako pierwszy
Służy do tego funkcja GetCursorPos.

Możemy umieścić na formie dwa komponenty Label (zakładka Standard) oraz jeden komponent Timer (zakładka System).

Właściwość Interval zmieniamy np. na 10 a w zdarzeniu OnTimer dajemy taki oto kod:

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
var
  P : TPoint;
begin
  GetCursorPos(P);
  label1.Caption:=IntToStr(P.X);
  label2.Caption:=IntToStr(P.Y);
end;


Zobacz też:

4 komentarze

InsertFn 2009-10-11 22:52

nota bene jeśli rysuje się po formie trzeba wszystko powtarzac w OnPaint (patrz. Object Inspector) przy zaslanianiu okna czy minimalizowaniu (bo ŚCIERA rysunek) - co czasami prowadzi do niepokonywalnych trudności - procedura FormPaint jest popieprz...

a rysowane po Imageu nie ściera przy minimalizacji czy zaslanianiu i to jest wielki plus - nigdy nie rysujcie po formie !

wotek 2005-03-18 16:19

moze miales na mysli kursor myszy?

mirekpil 2003-06-07 21:07

IntToStr(P.X, P.Y)
zamień na
(IntToStr(P.X)+' x ' +IntToStr(P.Y))

Johny 2003-03-18 15:17

U mnie nie działa