Programowanie w języku Delphi » FAQ

IRC, Vortex - podstawy

  • 2010-10-31 18:27
  • 19 komentarzy
  • 810 odsłon
  • Oceń ten tekst jako pierwszy
 
Ten artykuł wymaga dopracowania!

Jeżeli możesz popraw ten artykuł według zaleceń, które możesz znaleźć na stronie Artykuły do poprawy. Po dopracowaniu tego tekstu można usunąć ten komunikat.

Vortex jest to najlepszy komponent do obsługi IRCa. Możemy napisać w nim bota, klienta IRC, jak i wiele innych rzeczy związanych z IRCem. Atutem VORTEXA jest prostota obsługi...
Vortex jest komponentem na licencji FREE i można go pobrać z  www.berzerk.net/vortex/download.php. Komponent znajduje się także tutaj.

UWAGA ! WYMAGA PAKIETU KOMPONENTÓW ICS ! (www.overbyte.be)


Podstawą jest ustawienie podstawowych parametrów komponentu...

Vortex1.Server:='krakow.irc.pl';
Vortex1.MyNick:='mój_nick';
Vortex1.Port:= '6667';

Najlepiej wrzucić to pod OnCreate naszej formy...

Dalej wwalamy na formę komponent Memo, przyciski: POŁACZ, ROZŁACZ, WEJDŹ;

W przycisku POŁACZ w zdarzeniu OnClick wstawiamy taką linijkę:
Vortex1.Connect;

W przycisku ROZŁACZ w zdarzeniu OnClick wstawiamy taką linię:
Vortex1.Disconnect;

A w przycisku WEJDŹ w zdarzeniu OnClick wstawiamy takie cuś:
Vortex1.Join('#kanal','klucz');

Oczywiście #kanal zmieniamy na nazwę kanału na jaki ma wejść a klucz zmieniamy na klucz potrzebny do wejścia na kanał... jeśli nie potrzeba klucza po prostu nic nie wpisujemy miedzy ' a '...

Wstawiamy na forme 2 edity o nazwach edit1 i edit2 i przycisk wyslij
W edicie1 bedziemy wpisywac nazwe kanalu/nick osoby a w edicie2 to co chcemy powiedziec na kanal lub do kogos...
W wartosci OnClick przycisku wyslij :

vortex1.say(edit1.text,edit2.text);
memo1.lines.add('['+edit1.text+'] '+vortex1.mynick+'> '+edit2.text);
edit2.text:='';


No i teraz na koniec klikamy na komponent Vortex... w Inspektorze Obiektów naciskamy na Events no i szukamy takiego czegoś jak OnChannelMsg... klikamy 2 razy na okienko obok tego napisu i wpisujemy:

Memo1.Lines.Add(Nick+'>'+Content);


i to wszystko...
Buildujemy program i powinien dzialać...
Pisałem ten kurs z pamieci więc mogą wystąpić pewne błędy...
W razie jakiś problemow pisz na: [email protected]
Thx za poświecony czas...
Mam nadzieje ze pomoglem... jesli nie to w dziale zrodla delphi / BOT-IRC.ZIP masz zrodlo mojego bota :-) (po rozpakowaniu czytaj plik "czytaj to.txt" !)

19 komentarzy

Patryk27 2008-05-26 19:55

Były złe adresy !

walpod 2005-08-28 11:28

Qrde nie wiem czemu, ale jak odpalam moj program to niemoge sie polaczyc z serverem przez mirca, wyskakuje mi takie cos: \'Your PC is infected with a trojan, please clean it before reconnecting. (ID: RT19).\'

korn 2004-09-28 17:20

sorry ale zupelnie zapomnialem o tym artykule, juz nawet nie wiem gdzie go mam... mam nadzieje ze mi wybaczycie, co chciali byscie aby ukazalo sie w nowym artykule ?

adiqwo 2003-10-27 16:03

Mała poprawka: W moim Vortexie nie ma takiej właściwości jak MyNick - jest za to IrcNick. Poza tym Server jest poprzedzone Irc. Artykuł praktyczny, bo m.in. mogę wywalić mIRCa(niezarejestrowanego) 6.0 z kompa :). Poza tym jakoś nie widzę nowego arta pana Korn'a, a przydałoby się napisać o pobieraniu listy userów....

korn 2003-09-16 16:26

Po dlugieeej przerwie wziolem sie za pisani nowego arta (lepszego i bardziej obszernego) wiec nalezy sie spodziewac ze w najblizszych tygodniach pojawi sie on na 4p. dziekuje za uwage. mowil lucjan szolanski :-)

JANWAR 2003-03-07 11:54

Czemu jak chce uruchomic program z komponentem vortex wyskakuje blad [Error] vortex.pas(120): Undeclared identifier: 'TwSocket'. ICS zainstalowalem...

Drajwer 2003-02-22 11:25

ja tam robie na idirc z indy klienta

Fire 2003-01-24 18:20

Jeszcze tylko z kuzynkiem założe se sieć... Jeszcze tylko dostane troche czsu na internet...
Jeszcze tylko minie mi zakaz na kompa
Jeszcze tylko...

Johny 2003-02-10 15:05

Niezbyt to jasno wyjaśniłeś...

sad 2002-12-15 14:51

Mi to bardzo pomogło thx ;]

korn 2002-12-05 12:40

sorry ze jest taki skromny... jak znajde chwile czasu to napisze od nowa z 3 razy lepiej... na pocieszenie umieszczam zrodlo mojego bota...

l0c23k 2002-12-03 23:52

Jak dla mnie autor poszedl na totalna latwizne, zero opisu, nic o samym logowaniu, co, gdzie jak i dlaczego tak a nie inaczej... jak dla mnie kicha!

korn 2002-11-03 11:54

w ciagu kilku dni umieszcze tu zrodlo mojego skonplikowanego bota do irca w ramach uzupelnienia :]

korn 2002-11-03 11:43

napisalem ten art w 10 minut...
na zyczenie pracuje juz nad zupelnie nowym na ten sam temat...

Adam Boduch 2002-11-03 09:24

Troche za malo tego :( Moglbys przedstawic wiecej kodu, omowic go...

korn 2002-11-02 22:09

gdzie masz pelno ??

mwolinski3 2002-11-02 21:51

Milo mi ze poswieciles cenny czas na pisanie tego, ale takich artykolow jest pelno wszedzie. lepiej bylo dodac sam komponent.

LKS 2002-11-03 12:00

korn jak bedziesz dodawal nowy artykul to uzywaj w nim polskich koncowek, tak zebym nie musial potem zmieniac ;)

dchcorp 2002-11-09 23:18

Swietny ten component, teraz to sobie napisze fajnego IRCa :))